«Ήλιος»: Ζωογόνος δύναμη και ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδας

Πηγή ζωής και ελπίδας ο ΗΛΙΟΣBookmark and Share

Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό και πρωτεύοντα ρόλο στην αγορά της ενέργειας με την υλοποίηση του σχεδίου Ηλιος ύψους 20 δισ. ευρώ, ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθούν από ρυπογόνες ενεργειακές δραστηριότητες, όπως ανάφερει το...
στέλεχος της ΕΚΟ Αλ. Παπαλεξόπουλος. Η μεταφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να βοηθήσει τους αγοραστές να καλύψουν τους οικολογικούς τους στόχους για καθαρή ενέργεια στο έδαφός τους, δεδομένου οτι η ανανεώσιμη πηγή είναι γι αυτους ακριβή. Όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος το πρόγραμμα Ηλιος αποτελεί εθνική προτεραιότητα και μπορεί να παράξει μέχρι και 10.000 μεγαβάτ έως το 2050.
Η Ελλάδα, που έχει ηλιακό δυναμικό το υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, με την επένδυση αυτή επιδιώκει να ελαφρύνει το χρέος της που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ ανέρχεται στο 165% του ΑΕΠ. Εκείνη που μπορεί να ωφεληθεί από το πρόγραμμα Ηλιος, δεν είναι άλλη από τη Γερμανία, η οποία μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα και την απόφαση για κλείσιμο των πυρηνικών της σταθμών, θα αποκτήσει μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια. Η χώρα αυτή, η οποία έχει δυναμικότητα περίπου 25.000 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας, δεν μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές την ίδια απόδοση με την Ελλάδα λόγω του κλίματός της.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το δίκτυο μετάδοσης της ελληνικής ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη κοστίζει περίπου 104 δισ. ευρώ, που θα δοθούν για να αναβαθμισθούν και να κατασκευαστούν περίπου 51.500 χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης και για να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός και η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ένωση προσδιόρισε 100 σημεία συμφόρησης του δικτύου, με τα 80 να σχετίζονται με την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Βλέπουμε το πρόγραμμα Ήλιος ως ευρωπαϊκό σχέδιο και όχι απαραίτητα ένα ελληνικό έργο, το οποίο θα μπορούσε να γίνει πιλότος για την εναρμόνιση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Παπαλεξόπουλος.

 http://spitikomas.blogspot.com/ .

. Bookmark and Share ..

ert.gr

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :