Αποσμητικά για την μασχάλη απλά ... επικίνδυνα


Σε σπρέι, σε στικ ή με μπίλια, βιολογικά ή όχι, τα αποσμητικά ποικίλλουν και βάζουν τα δυνατά τους να κρατήσουν άοσμες τις μασχάλες μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί αποσμητικό (deodorant) δε σημαίνει ανθιδρωτικό (antiperspirant) και τα προϊόντα αυτά δεν είναι πάντα... αθώα!

Το δέρμα διαπνέει

Ο υποθάλαμος, ένας σημαντικός αδένας που βρίσκεται στον εγκέφαλο, αποτελεί το κέντρο ελέγχου και διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος περίπου στους 37 βαθμούς Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει, αναλαμβάνει δράση κινητοποιώντας τους ιδρωτοποιούς αδένες, που αριθμούν δυο έως πέντε εκατομμύρια και είναι κατανεμημένοι σε όλη την επιφάνεια του δέρματος, για να δροσίσουν το σώμα εκκρίνοντας ιδρώτα. Ο ιδρώτας είναι συνήθως άχρωμος και αποτελείται κατά 95% από νερό, ενώ εμπεριέχει μέταλλα, ουρία, αμμωνία και άλλα στοιχεία. Κανονικά είναι άοσμος, όμως αποσυντίθεται κάτω από την επίδραση των βακτηρίων του δέρματος (που στο υγρό και θερμό περιβάλλον της μασχάλης βρίσκονται στο στοιχείο τους) και αναδίδει μια χαρακτηριστική δυσάρεστη μυρωδιά. Οι ιδρωτοποιοί αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στις μασχάλες, το κεφάλι και τα γεννητικά όργανα, λειτουργούν ως επικουρικό απεκκριτικό όργανο για την απομάκρυνση ουσιών που είναι άχρηστες (ουρία, ουρικό οξύ κ.ά.). Αδένες παραγωγής ιδρώτα βρίσκονται όμως και σε πολλά άλλα σημεία του σώματος, όπως για παράδειγμα πίσω από τα γόνατα και τα αυτιά. Οι εκκρίσεις τους εξαρτώνται από το ορμονικό και το νευρικό σύστημα και δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές της σωματικής θερμοκρασίας.

Ο ιδρώτας είναι φυσιολογικός

Ένας ενήλικος παράγει περίπου μισό λίτρο ιδρώτα την ημέρα και, στην περίπτωση που έχει υπερίδρωση, μπορεί να φτάσει μέχρι τα δέκα λίτρα. Ο ιδρώτας, καθώς εξατμίζεται από την επιφάνεια του δέρματος, προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας. Άρα το να ιδρώνεις είναι καλό και φυσιολογικό, αφού πρόκειται για έναν μηχανισμό προστασίας που επιτρέπει στο σώμα να διατηρεί την εσωτερική του θερμοκρασία σε σωστά επίπεδα. Η μεγάλη εφίδρωση και η επίμονη μυρωδιά είναι το πρόβλημα που αναζητά λύση, επειδή δυσκολεύει την καθημερινότητα – κυρίως σε σχέση με τους γύρω μας.

Η μυρωδιά του ιδρώτα εξαρτάται από την ψυχολογική κατάσταση, την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και ροφημάτων, τη λήψη φαρμάκων, τα επίπεδα της μελανίνης και των ορμονών, καθώς και από ορισμένες παθήσεις.

Ανθιδρωτικό ή αποσμητικό;

Το ανθιδρωτικό (antiperspirant) μειώνει την ποσότητα του παραγόμενου ιδρώτα χωρίς να καταστέλλει τη συνολική ροή. Αν ένα προϊόν κατορθώνει να μειώσει τον ιδρώτα κατά 20% τουλάχιστον στους μισούς από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στη δοκιμή του προϊόντος, τότε χαρακτηρίζεται ανθιδρωτικό. Η δράση του έγκειται στο να φράζει το ιδρωτοποιό κανάλι. Τα άλατα (οξείδια) του αλουμινίου που περιέχει σφίγγουν τους πόρους του δέρματος μειώνοντας έτσι την παραγωγή ιδρώτα έως και 75%. Έχουν επίσης αντιβακτηριδιακή δράση εξολοθρεύοντας τα βακτήρια που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μυρωδιά. Η χρήση τους, ανάλογα με την ευαισθησία του οργανισμού, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε δερματολογικά προβλήματα (ερεθισμό, φαγούρα, τσούξιμο) ή ακόμα και σε μολύνσεις λόγω της απόφραξης των πόρων γύρω από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Στη χειρότερη περίπτωση οι μολύνσεις αυτές εκδηλώνονται με πρήξιμο στη μασχάλη, οπότε απαιτείται άμεση επίσκεψη στον δερματολόγο.

Από την άλλη μεριά, τα άλατα αλουμινίου, σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων Reading στο Berkshire και Keele στο Staffordshire της Αγγλίας και σχετική δημοσίευση στο Journal of Applied Toxicology, μπορούν να συγκεντρωθούν κάτω και πλάγια της μασχάλης, μια περιοχή που είναι ευάλωτη στον καρκίνο λόγω των αδένων που βρίσκονται εκεί. Τα άλατα αυτά είναι ενδεχόμενο να περάσουν και στον ιστό του μαστού. Όπως αναφέρουν οι ίδιες έρευνες, τα άλατα του αλουμινίου συμπεριφέρονται ως οιστρογόνα μέσα στο σώμα, δηλαδή σαν την ορμόνη που θεωρείται η πιο ένοχη για τον καρκίνο στις γυναίκες. Επιπρόσθετα, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η συσσώρευση αλουμινίου στο σώμα δε σχετίζεται μόνο με τον σχηματισμό καρκινικών όγκων αλλά και με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Επίσης τα συντηρητικά τύπου «parabens» που χρησιμοποιούνται στα ανθιδρωτικά προϊόντα, αν και είναι εγκεκριμένα, έχουν χαρακτηριστεί ύποπτα για τη δημιουργία καρκίνου του μαστού, επειδή με τη χρόνια χρήση συσσωρεύονται κοντά στον μαστό. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, όταν χρησιμοποιούμε το αποσμητικό αμέσως μετά το ξύρισμα της μασχάλης, που το δέρμα είναι πιο ευάλωτο και δε μπορεί να αντισταθεί στην απορρόφηση των ουσιών.

Το τελικό συμπέρασμα των ερευνών ήταν πως, όταν συνδυάζεται το ανθιδρωτικό με το αποσμητικό σε ένα προϊόν, γίνεται συγκέντρωση τοξινών, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει μετάλλαξη κυττάρων στην περιοχή.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω παραμένουν απλώς ενδείξεις και τα αποσμητικά δεν έχουν κριθεί επισήμως ένοχα για πρόκληση καρκίνου στον μαστο. Όμως, σύμφωνα με επιστήμονες όπως η Philippa Darbre που διεξήγαγε την σχετική έρευνα στο πανεπιστήμιο του Reading, τα μέχρι τώρα στοιχεία πρέπει να μας προβληματίσουν. Γι΄ αυτό και ζητά να διερευνηθεί περισσότερο το θέμα, ενώ θεωρεί ότι είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιούμε αποσμητικά που περιέχουν φυσικά συστατικά.

Το αποσμητικό (deodorant) επιτρέπει μεν τη φυσική διαδικασία της εφίδρωσης, καταπολεμά δε την άσχημη μυρωδιά με αντισηπτικές ουσίες που εξαλείφουν τα βακτήρια, το αίτιο δηλαδή της δυσοσμίας. Τα βασικά ενεργά συστατικά του αποσμητικού είναι αντισηπτικές ουσίες που εμποδίζουν τον βακτηριδιακό πολλαπλασιασμό και αποτελούνται κυρίως από παράγωγα της φαινόλης, της αιθανόλης και αιθέρια έλαια. Επίσης περιέχει ουσίες που καμουφλάρουν τις μυρωδιές, καθώς και αναστολείς ενζύμων. Το οινόπνευμα που ενδεχομένως υπάρχει στη σύστασή του δημιουργεί ξηρότητα στην περιοχή.

Τα περισσότερα από τα αποσμητικά συνδυάζουν και τις δύο ιδιότητες: αποσμητικό και ανθιδρωτικό μαζί (deodorant and antiperspirant). Γι αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ανάγνωση των ετικετών.

Τα βιολογικά έχουν διαφορά;

Τα συμβατικά, μη βιολογικά προϊόντα, αποσμητικά και ανθιδρωτικά περιέχουν εκτός από άλατα αλουμινίου και άλλα συστατικά που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα, όπως συντηρητικά που πιθανόν να προκαλούν αλλεργίες. Αντίθετα, στα βιολογικά αποσμητικά, που σέβονται τις σωματικές λειτουργίες και το περιβάλλον, κανονικά δεν υπάρχουν καθόλου τέτοια στοιχεία. Φυσικά αιθέρια έλαια όπως πορτοκάλι, περγαμόντο, κέδρος, τριαντάφυλλο, χαμομήλι, κίτρο, φασκόμηλο, πρωταγωνιστούν συνήθως στη σύνθεσή τους.

Η σωστή επιλογή

Εξαρτάται από το σώμα του καθενός και την ποσότητα του ιδρώτα που εκκρίνει σε καθημερινή βάση. Σε φυσιολογικές περιπτώσεις ένα απλό αποσμητικό – όχι ανθιδρωτικό – και μάλιστα βιολογικό είναι το καλύτερο. Για εκείνους όμως που κάτω από ορισμένες συνθήκες (όπως το στρες των εξετάσεων ή μια κρίσιμη συνάντηση) έχουν πολύ μεγάλη εφίδρωση, η λύση είναι να επιλέγουν κυρίως βαμβακερά ρούχα, που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει καλύτερα. Αν κάποιος δε θέλει να χρησιμοποιεί αποσμητικό, υπάρχει η λύση του αντισηπτικού σαπουνιού, το οποίο εμποδίζει τις μυρωδιές, αλλά επιτρέπει τον ιδρώτα.

Σε κάθε περίπτωση στο τέλος της ημέρας οι μασχάλες πρέπει να πλένονται σχολαστικά, για να απαλλαχτούν από το χημικό αποσμητικό-ανθιδρωτικό κοκτέιλ. Καλό θα ήταν επίσης να αλλάζουμε κάθε τόσο μάρκα για να μη λαμβάνει συνέχεια ο οργανισμός τον ίδιο συνδυασμό χημικών ουσιών.

Προσοχή: Δε χρησιμοποιούμε τα αποσμητικά σε άλλο μέρος του σώματος εκτός από τις μασχάλες, γιατί αν φραγούν ταυτόχρονα πολλοί ιδρωτοποιοί αδένες, το σώμα θα υπερθερμανθεί! Επίσης δε χρησιμοποιούμε ποτέ τέτοια σκευάσματα πριν από την έκθεση στον ήλιο.
..

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :